| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Kaczmarek
|
Wysłany: 07 Lis 2009, 21:21 Temat postu: |
|
|
| Atimeres napisał(a): |
Może to byc także okres ogólnego upadku kultury, spowodowany migracjami obcych lub upadkiem zdrowotności populacji... Migracje niosły ze soba i zarazy (czemu chyba prof. Żaki przypisywała wyludnienie na polskich ziemiach po Hunach) Znane są takie okresy regresu kulturowego, choćby na terenie starozytnej Grecji.
Ale poczekajmy, co pokaże przyszłośc, gdy geno-genealogia wydoskonali swoje narzędzia badawcze. |
Mam pytanie o Prof. Żaki. Prof. Jan Żak był mężczyzną i Pracował w Poznaniu. Prof. Andrzej Żaki (Ekspedycja Karpacka) w 1971 roku wyjechał z Polski. O jakiej pozycji myślisz gdy piszesz i tym wyludnieniu?
POZ
MK |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Atimeres
|
Wysłany: 08 Lis 2009, 8:14 Temat postu: |
|
|
| Kaczmarek napisał(a): | | Atimeres napisał(a): |
Może to byc także okres ogólnego upadku kultury, spowodowany migracjami obcych lub upadkiem zdrowotności populacji... Migracje niosły ze soba i zarazy (czemu chyba prof. Żaki przypisywała wyludnienie na polskich ziemiach po Hunach) Znane są takie okresy regresu kulturowego, choćby na terenie starozytnej Grecji.
Ale poczekajmy, co pokaże przyszłośc, gdy geno-genealogia wydoskonali swoje narzędzia badawcze. | Mam pytanie o Prof. Żaki. Prof. Jan Żak był mężczyzną i Pracował w Poznaniu. Prof. Andrzej Żaki (Ekspedycja Karpacka) w 1971 roku wyjechał z Polski. O jakiej pozycji myślisz gdy piszesz i tym wyludnieniu?POZMK | Kolejne moje potknięcia (klawiaturowe), bo przecież prof. Żakiego znam osobiście i nie wątpię w jego płeć.
Co do jego autorstwa o tym wyludnieniu to muszę sprawdzić jedną jego publikację londyjską, dlaczego z nim skojarzyłem, a nie tylko ze "szkołą krakowską". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aleksandra1989Szczecin
|
Wysłany: 08 Lut 2010, 0:37 Temat postu: |
|
|
co zrodlo to inna periodyzacja.
Gubie sie
jak mozna zakreslic ramy chronologiczne i jakie publikacje polecacie dotyczące tytułowej kultury? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Armand
|
Wysłany: 13 Lut 2010, 0:01 Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o syntetyczne, ogólne ujęcie - strawne przy okazji dla przeciętnego zjadacza chleba, to polecam ostatnio wydaną książkę prof. Jana Dąbrowskiego "Polska przed trzema tysiącami lat. Czasy kultury łużyckiej" (co prawda można się nie zgadzać z niektórymi przedstawionymi w tej książce tezami, ale generalnie jest to bardzo dobra pozycja).
Ze starszych - prace Gedla. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|